Over

De website ‘Koken voor Papegaaien’ is ontstaan door de liefde voor mijn papegaaien Tommy, Rikki en Kiko. Deze Blog is een verzamelplaats van papegaaien-recepten en deel ik mijn idee over voeding voor kromsnavels.

Tommy (Grijze Roodstaart)

Tommy kwam bij me wonen in 1988 toen ze pas 11 weken oud was. Tommy is echt een schatje en af en toe een gekke vogel. Ondanks haar 26 jaar is ze nog steeds heel ondeugend. Ik weet ongeveer sinds 7 jaar dat Tommy een meisje is… Dus als ik af en toe nog ‘hem’ en ‘hij’ zeg, dan weet je hoe dat komt ;-)

Rikki (Caique)

Ik adopteerde Rikki in 2008 toen hij een half jaar bij de vorige eigenaren in huis was. Het is een kleine opdonder.  Rikki is heel wisselvallig in zijn gedrag, hij is in 2011 erg gaan ‘puberen’, en ik kon echt niets meer goed doen bij  hem. Nu is het helemaal omgeslagen en ziet hij mij als zijn partner … *sugt* dat is ook niet de bedoeling.  Zijn gedrag veranderd vaak snel en abrupt, ik moet goed naar zijn lichaamstaal kijken.

Kiko (Caique)

Ik adopteerde Kiko in 2009 toen hij 2 jaar oud was. Ik was ondertussen zijn vierde eigenaar … Kiko vertoonde niet echt caique-gedrag, zo kon hij  niet spelen en zat hij heel stil voor een caique. Drie jaar is hijj nog erg klunzig qua klimmen e.d. geweest. Het lijkt wel of hij altijd in een veel te kleine kooi heeft gezeten, waar hij geen kans heeft gekregen om klim- en spring vaardigheden te ontplooien. Nu speelt hij heel veel en heeft zichzelf de kenmerkende caique-streken prima aangeleerd :-)

 

Vanaf dat ik er aan dacht een papegaai in huis te nemen heb ik me verdiept in het gedrag en voedsel. Zo kocht ik geen standaard zaad omdat in 1988 al bekend was dat zonnebloem pitten veel te vet waren, maar echt veel meer kennis was er overigens niet. Een paar boeken waren er wel (vooral over vogels gevangen uit het wild)  en internet zoals wij het nu kennen was er nog niet… Ik stelde mijn zadenmix zelf samen in samenwerking met een Zaadwinkel die ook ‘geheime’ recepten had van papegaaien-kwekers. In de tijd heb ik Artis  gebeld voor voorbeeld zaadmengsels. Later ben ik pellets gaan voeren met af en toe een stukje fruit en groente. Momenteel geef ik zoveel mogelijk verse biologische groenten, fruit, zaden, en gekiemde zaden. Daarnaast staan er altijd pellets van Harrisons tot hun beschikking.

Tommy woont op een ruime woonboom in de huiskamer. Ze heeft geen kooi, behalve dan de slaapkooi die in een aparte vogelslaapkamer staat. Rikki en Kiko hebben wel een kooi, dit omdat ze anders mijn meubilair en elkaar slopen als ik niet in de buurt ben… Om het in de kooi en op de boom zo leuk mogelijk te maken ben ik altijd op zoek naar nieuwe kooi indelingen en speelgoed voor de vogels. In de hoop dat ze zich lekker vermaken als ik niet in de buurt ben en ze dus niet uit de kooi mogen.

Ik vind het leuk om het leven van de vogels zo leuk en ‘natuurlijk’ mogelijk te maken (in hoeverre dat uiteraard kan…). Ik biedt minimaal gekookt of gebakken voedsel aan (juist de goede voedingsstoffen zullen hierdoor verdwijnen), maar vers (levend) voedsel of gedroogd voedsel op lage temperaturen in de dehydrator  (zodat de voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden blijven). Ook is het grootste deel van de voeding biologisch.
Ik hoop dat je het leuk vind om mijn blog te lezen en wie weet doe je hier nog ideeën op voor jouw kromsnavels 🙂