Geschiedenis

Na het stoppen van het maken van het glossy tijdschrift Papegaaien Journaal heb ik toch de behoefte gehouden om dingen te delen. Ik vind kennis uitwisselen heel belangrijk. In welke vorm dan ook. Dus ben ik in 2011 deze blog ‘Koken voor Papegaaien’ begonnen. Hierin laat ik zien wat ik elke dag voor mijn papegaaien klaar maak.

Ik geef pellets, zaad en elke dag verse groenten en fruit. Dat is natuurlijk elke keer anders. Ik heb dat jaren terug eens op een Spaanse site gezien en dat gaf me zoveel inspiratie om voor mijn papegaaien ook dagelijks vers voedsel klaar te maken.

Ik merk dat mijn caiques meer behoefte hebben aan ‘nat’ voedsel dan mijn grijsje. Uiteraard krijgt mijn grijsje Tommy (1988) ook elke dag een bakje voorgeschoteld en ondanks dat ze droog voer prefereerd, eet ze meestal alles op.

kip en RikkiBij caiques is het zo leuk dat ze dankbare ‘prrrr’ geluidjes maken als ze iets lekkers voorgeschoteld krijgen. Elke ochtend is het een ge-prrrr van jewelste als ze naar de groen-voerbakjes rennen om te kijken wat er nu weer voor lekkers in ligt 🙂

De blog ‘Koken voor papegaaien’ heb ik voor mezelf gemaakt, maar ook in de hoop om mensen te inspireren om de vogels eens wat anders voor te schotelen dan een bak zaad en/of pellets. Variatie is juist zo belangrijk. En wat gaat er nou boven vers voedsel?

 

Pellets

Ik maak ook zelf pellets voor mijn vogels: Hoe leuk is dat!
Ik heb de ingrediëntenlijsten eens goed bekeken van diverse pelletmerken en dacht, dat kan ik ook! Toen ben ik zelf aan de slag gegaan met biologisch groente en fruit  en een dehydrator. Dit is een droogmachine die vers voedsel op lage temperatuur droogt.
Pellets worden meestal gemaakt van verse ingrediënten welke gekookt worden en daarna geperst.

Ik ga bij het maken van pellets grotendeels uit van zogenaamd ‘raw food’. Dit is ‘levend voedsel’ dat tot maximaal 45 graden verhit wordt. Hierdoor blijven de vitaminen, enzymen en mineralen aanwezig en blijft de smaak behouden.
En de vogels zijn er helemaal gek van, die laten de reguliere pellets er voor links liggen! Ik maak een portie klaar en daar doen de drie vogels ongeveer 2 weken mee.

Eenvoudig verwerken

Het leuke van zelfgemaakte pellets is dat je het zo makkelijk kan geven naast het verse voedsel en je kan het eenvoudig verwerken in (voedsel)speeltjes. En elke keer is het weer anders! Je kan er zoveel in- grediënten in doen als je wilt, je kiest gewoon uit: gekiemde zaden, verse groenten, fruit, noten en bonen. Ik haal mijn groenten/fruit bij een biologische winkel zodat ik weet dat er geen bestrijdingsmiddelen in zitten. In de droogmachine blijven de vitamines en mineralen zoveel mogelijk behouden, op vitamine A en C na. Daarin kun je dagelijks voorzien d.m.v. vers voedsel. In de blog staan diverse pellet-recepten.

Op de site staan foto’s bij elke gerecht dat ik maak en ook recepten voor
het maken van snacks, zoals
balletjes/koekjes e.d.  Je vriest het in en
zo heb je altijd een lekker hapje achter de hand!
Ik denk met het geven van verse maaltijden een beetje te kunnen voorzien in de ‘natuurlijke’ behoeften van de vogels. Daarom doe ik het.

Wil je het voor jezelf eenvoudiger maken, dan zijn er ook biologische afbak-koekjes te verkrijgen. Alles ingrediënten zitten in de verpakking en je hoeft het alleen maar af te bakken: een kind kan de was doen!

Ik hoop dat de site www.kokenvoorpapegaaien.nl voor veel mensen een inspiratiebron kan zijn om voor zijn of haar vogel(s) ander eten klaar te maken.