Eten zoals in de natuur!

De behoefte aan écht gezonde voeding voor onze papegaai of parkiet wordt steeds groter. Meer en meer willen we onze vogel(s) een goed alternatief bieden voor wat ze anders in de natuur tot zich zouden nemen. Eten zoals in de natuur!
Ofwel: natuurlijke voeding. Dat willen we onze vogels vooral aanbieden omdat gebleken is dat het zoveel baat heeft voor de algehele gezondheid. Maar hoe doen we dat nou precies?

Voorkomen is beter dan genezen
De meeste vogelziekten en -aandoeningen zijn terug te voeren op slechte voeding. Voorkom dat je vogel(s) ziek worden als gevolg van ondervoeding (te weinig voedingsstoffen) en vermijd de hoge nota’s van de dierenartsen. Daarom is het verstandig om te leren wat de juiste voeding voor onze vogels is. Nieuwe eigenaren gaan te vaak vanuit de dierenwinkel of fokker naar huis met informatie over voeding die ronduit gevaarlijk is voor hun vogels…

Foerageren

Bekijk de vogels buiten en je zal er veel op de grond zien scharrelen. Ze huppelen of lopen rond op zoek naar iets eetbaars. Denk hierbij aan (on)rijpe of gekiemde zaden en pitten, fruit, kruiden, noten, bloemen en soms hier en daar een insect: dát is natuurlijke voeding 😉
Papegaaien en parkieten doen in de natuur niet anders. Kromsnavels besteden tot soms wel 70% van hun dag om voedsel te vinden (foerageren). Scharrelend op de grond of juist in de boomtoppen zoeken ze zo hun dagelijkse kostje bij elkaar. Dat bestaat uit verschillende voedingsstoffen al naar gelang het seizoen en waar ze zich bevinden op onze aarde. Eenmaal gevonden, moet het voedsel ook nog worden geschild of opengebroken, daar gaat ook tijd in zitten.
Daarnaast zijn ze tevens bezig met socialiseren, het verzorgen van het verenpak, slapen & in het seizoen: zorgen voor een nest en jongen.

Fastfood

Vergelijk het niveau van bezig zijn zoals ik bovenstaand heb beschreven met het zoeken naar natuurlijke voeding en de de typische ‘fastfood’-levensstijl die de meeste vogels bij ons in de huiskamer ervaren. Elke dag wordt hun eten netjes bij ze bezorgd. Vaak mooi gehakt, netjes in een bakje.
Hmmm, dus hoe moeten ze de rest van hun dag doorbrengen?
Gebrek aan activiteit leidt tot verveling, wat vaak resulteert in frustratie en abnormaal, zelfdestructief gedrag, zoals het plukken van veren of afwijkend gedrag zoals bijten en schreeuwen. Het is mogelijk om deze problemen te vermijden/voorkomen door gebruik te maken van een verscheidenheid aan foerageer mogelijkheden (gekocht of zelfgemaakt). Welke op verschillende niveaus in de kooi of speelboom zijn geplaatst.

MOKYBird-foerageer-speeltjesHet is leuk, leerzaam en tijdverdrijvend voor de vogels om het voedsel op verschillende plaatsen in de kooi te ‘verstoppen’. Hierdoor blijven ze bezig en worden ze uitgedaagd. Zo wordt hun nieuwsgierigheid gestimuleerd en is eten op deze manier veel natuurlijker en leuker.

Door droogvoer zoals de Kruiden & Bloemen Mix of (zelf)gebakken koekjes in kleine hoeveelheden in foerageer-speeltjes te verstoppen geef je de vogels de uitdaging dit uit de speeltjes te peuteren en lekker bezig te zijn.
Hier ga ik graag nog een keer dieper op in.

Natuurlijke voeding

De beste voeding voor jouw papegaai is natuurlijke voeding: zoals verse (blad)groenten.
De Voeding Gids voor Papegaaien bevat lijsten met goede, minder goede en slechte voedingsmiddelen voor jouw vogel.

Voeding uit de natuur: wildpluk

Dit wordt steeds populairder naarmate we leren wat vogels in het wild consumeren. Groene verse tuinproducten en bepaald onkruid staan dichter bij een natuurlijk dieet. Zorg dat je op plekken plukt waar geen auto’s langsrijden (uitlaatgassen en rot) of waar honden hun behoeften doen.
Een aantal natuurlijke kruiden zijn:
Muur
Paardebloemen
Melkdistel
Vlierbloesem en Vlierbes
Meidoorn bessen
Weegbree

Tensotte hakmix

MOKYBird-HakmixLees daarvoor de blog: Lekkere Chop Hakmix voor Papegaaien

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*