Foerageren met een foerageer schaal

MOKY Bird kaketoe foeragerenFoerageren is alles wat een papegaaiof parkiet moet doen om aan zijn dagelijkse portie eten te komen. In de natuur gaat dit automatisch, maar in de woonkamer moeten wij als verzorgers ervoor zorgen dat we leuke foerageer speeltjes of een mooie foergeer schaal aanbieden.

In de natuur

In de natuur gaat de kromsnavel ’s morgens en in laat in de middag op zoek naar voedsel.
Dat is niet zo eenvoudig. Er moet eerst gezocht worden naar een goede voederplaats waar voldoende voedsel te vinden is. Ze moeten zoeken, schoonmaken en kraken, pellen en breken.
Daarnaast moeten ze ook alert zijn op de vele gevaren die dreigen.
Onze vogels zijn prooidieren, dus gaan ze met een hele groep vogels naar de juiste plek om daar gezamenlijk te eten. In de groep zijn ze veiliger dan alleen. Er zijn tenslotte altijd vogels die zeer alert zijn en opletten of er geen rovers in de buurt zijn en hiervoor waarschuwen. Daarnaast wordt door het grote aantal vogels de kans kleiner dat je gepakt wordt door een roofdier.

Zo zijn vrije vogels een aantal uren per dag bezig om intensief aan voedsel en water te komen.

In de woonkamer

Maar bij ons in de woonkamer hebben ze een ‘lopend buffet’ en hoeven ze helemaal niet op zoek te gaan naar voedsel. Het staat tenslotte elke dag op dezelfde plek in de kooi klaar.
Dit stimuleert je vogel niet om op onderzoek uit te gaan.

Foerageer schaal

Om foerageer-gedrag te stimuleren en je vogel lekker bezig te laten zijn, kun je foerageer-speeltjes verkrijgen waarin je voedsel kan doen. De vogel moet nu aardig wat moeite doen om het eten uit die speeltjes te halen. Zo zijn ze wel even bezig. Naast het kopen van die foerageer speeltjes, kan je zelf ook aan de slag gaan om voedsel te verstoppen in zelfgemaakte speeltjes.
Maar er is nog een manier om je vogel te stimuleren om voedsel te zoeken:
Dat is het plaatsen van een foerageer-schaal. 
Dit kan van alles zijn: een lage (oven) schaal, schotel of bak. Zet de schaal onder in de kooi neer. Vul de schaal bijvoorbeeld met de Foerageer Pret van MOKY Bird.

MOKY Bird 2 foerageer bakken

Daarin zitten diverse kruiden, geurige bloemen, bladeren, takjes etc. Als je er ook nog een handje zaden, wat kiemen, pellets of een handje Chop Topper doorheen mixt, dan kan je vogel op zoek (foerageren) naar deze gezonde hapjes. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een propje papier met daarin een stukje noot. Al scharrelend en pikkend vind hij kleine lekkere hapjes. Tussendoor kan hij nog wat knagen op een stokje of schors, vind hij hier en daar een kruidje, of een lekker bloempje. Gooi er ook kleine voetspeeltjes in.

Uren kunnen ze zich vermaken met de inhoud van de foerageer-schaal.

Let er wel op dat je vogel niet broeds is, anders maakt ze van de schaal een mooi broedplekje…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*