Alles over Gezonde voeding voor je Papegaai of Parkiet

Heb jij ook zoveel moeite om uit te zoeken wat nou echt gezonde papegaai voeding is?Hieronder zal ik proberen uit te leggen waar je op kan letten als je op zoek bent naar gezond, voedzaam eten voor je vogel. Uiteraard ben ik geen voedingsdeskundige maar in de afgelopen dertig jaar heb ik wel veel onderzoek gedaan naar papegaaien voeding. Gewoon omdat ik mijn vogels het beste wil aanbieden wat er te krijgen is.

Zaad

In de afgelopen jaren is gebleken dat gezonde papegaaien voeding niet bestaat uit louter zaden(mix). Er zitten onvoldoende voedingsstoffen in de vaak oude, vervuilde zaden en door gebrek aan die broodnodige voedingsstoffen en vervuiling, kunnen vogels zeer ziek worden.

zaadmengsel niet goed

In de natuur eten vogels wel degelijk zaden maar alleen in een kort gedeelte van het jaar. Namelijk op het moment dat ze beschikbaar zijn. Dus als de zaden soms nog onrijp of juist rijp zijn. Of dat de zaden aan het kiemen zijn. De voedingsstoffen in deze verse zaden is dan optimaal.
Deze zaden kunnen we echter niet vergelijken met de zaden uit de traditionele landbouw. Daar worden de zaden geoogst als ze nog niet volledig rijp zijn. Deze bevatten veel vet en ook ontbreken de nog niet aangemaakte vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen. Daarom zullen vogels in het wild deze zaden ook nog niet eten.
Een dergelijke eenzijdige voeding van deze zaden is daarom onvoldoende voor een goede gezondheid van een vogel.

Zaadmix

Toch worden zaadmixen volop aangeboden in de speciaalzaken, omdat deze relatief goedkoop in aanschaf zijn. Een nadeel hierbij is dat zaden vaak buiten Europa in de handel komen zodat deze zeer lang onderweg zijn. In die landen wordt ook nog landbouwgif gebruikt die in Nederland al tientallen jaren verboden zijn. Ook de slechte bewaarplaatsen van de importeurs en groothandels verslechteren de kwaliteit (o.a. schimmels) van het zaad.
Ook moet er rekening worden gehouden met vogels die alleen de zaden eten welke ze lekker vinden, de rest laten liggen voor wat het is, of kieperen ze deze uit de voerbak.
Ondervoeding, dus voeding zonder, of met heel weinig voedingsstoffen, is een sluipmoordenaar. Je ziet het niet meteen aan je vogel, maar ondervoeding ontneemt langzaam wel goed functionerende functies in het lichaam van je vogel.

Pellets

Pellets zijn in de jaren 90 van de vorige eeuw op de markt gekomen als tegenhanger van de zaden-mixen. Het zijn geperste brokjes. Ze bestaan onder andere uit granen, zaden, pitten, groenten en fruit.
Een voordeel van deze kant en klare brokjes zouden kunnen zijn dat er een gevarieerd aantal voedingstoffen inzitten. Zo kunnen de vogels niet meer kieskeurig alleen de lekkerste hapjes uit de voeding halen, maar krijgen ze elke dag dezelfde voedingsstoffen binnen.

Een nadeel van de kant en klare brokjes zijn dat de ingrediënten eerst worden verhit op hoge temperaturen (soms wel tot 240 graden). Dit gebeurt om de houdbaarheid van de brokjes te kunnen garanderen. Koken van voedingsmiddelen zorgt voor chemische veranderingen in het voedsel en bepaalde voedingsstoffen gaan deels verloren. Er zijn een aantal vitaminen die zeer gevoelig zijn voor hitte. Zo breekt hitte vitamine B1, B5, en vitamine C af. Deze gekookte brij wordt dan vervolgens onder hoge druk door een mal geperst in de juiste vormpjes.
Veel fabrikanten beweren dat deze brokjes een volledig vogelvoer is. Dat elke pellet alle vereiste (toegevoegde) voedingselementen in de juiste verhouding bezit. Vrij van schimmels door de verhitting. Met toevoegingen om de pellet nog smakelijker te maken en ze dichter bij de natuurlijke voeding te brengen…
Deze toevoegingen zijn o.a.: kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen, maar ook conserveringsmiddelen.

Wil je een goede pellet naast de verse hakmix geven? Let dan op of de voedingsstoffen biologisch geteeld zijn en dat er geen toevoegingen inzitten zoals geur- en kleur- en smaakstoffen. Lees het etiket goed. Google anders op merknaam en ingrediënten.
Of … maak de pellets zelf!

diverse-dsoorten-pellets-mokybird

 

Toevoegingen zijn er om de pellet nog smakelijker te maken en ze dichter bij de natuurlijke voeding te brengen …

 

Ziekten

Een groot deel van Nederlandse papegaaien lijden aan de schimmelziekte Aspergillose. Je vogel is gevoelig voor schimmels als een vogel ofwel extreem veel schimmelsporen binnenkrijgt (bijvoorbeeld uit verkeerde voeding), ofwel als een vogel een erg slechte weerstand heeft.Doordat veel vogels worden gevoerd met uitsluitend goedkope zadenmengsels of voedingsarm voedsel.Hierdoor is er een tekort aan vitaminen en mineralen en zijn vogels snel vatbaar voor ziekten. Dit is helaas niet meteen zichtbaar aan de buitenkant. Veel papegaaien eigenaren zijn dan ook in de veronderstelling dat de vogel gezond is. Vogelartsen zien helaas veel kromsnavels met deze schimmelziekte.
Daarom is het tijd om te leren wat je gevleugelde huisvriendje(s) wel moeten eten om gezond en vitaal te blijven!

Gezonde papegaaien voeding

Salade

Een salade is een super eenvoudig te maken maaltijd voor je kromsnavel. Met verse ingrediënten die je meestal wel in huis hebt. Denk hierbij aan lekker veel groenten en vers fruit, maar bijvoorbeeld ook kiemgroenten die vol zitten met super gezonde vitamines en mineralen. Dit kan je elke dag klaarmaken voor je vogel(s).
In mijn Kookboek voor Papegaaien staan veel lekkere salades voor je vogel en nog veel meer handige tips & tricks.

hakmix-mokybird

 

Verse ingrediënten in plaats van (synthetische) toevoegingen!

 

Chop / Hakmix

Wil je het jezelf makkelijk maken, dan is dit een handige manier om je vogel te voorzien van goede voedingsstoffen.
Chop, of in het Nederlands: Hakmix, verwijst naar een gehakte mix van veel vers en ook wat gekookt voedsel dat aan vogels wordt gevoerd. Gelukkig is de populariteit hiervoor toegenomen.
Hakmixen zijn een geweldige manier om nieuw voedsel te introduceren bij vogels die kieskeurig zijn wat ze eten. Het is een gemakkelijke manier om dagelijks een breed scala aan voedingsmiddelen aan te bieden, omdat de mix in een grote batch kan worden gemaakt en ingevroren, waarbij een dagelijkse hoeveelheid kan worden ontdooid.
Het algemene idee is om alles fijn te hakken, maar niet te pureren, zodat vogels er lekker doorheen kunnen pikken.
In eerste instantie zou ik de mix zo maken dat ongeveer 1/3 van de mix voedsel is dat je vogel kent en graag eet.

MOKYBird heeft HIER een gratis download voor jou met eenvoudige recepten.
Ga voor meer voorbeelden naar het blog over Lekkere Chop/Hakmix voor Papegaaien.

Het eten van rauwe groenten is ontzettend gezond en belangrijk. Alle vitaminen en mineralen blijven behouden.

 

Ingredienten

De hakmix is gemakkelijk en snel klaar te maken en buitengewoon voedzaam voor jouw vogels. Maar dit is alleen voedzaam en gezond als je de juiste ingrediënten erin stopt. Hoe groter de variëteit en voedzamer de ingrediënten, des te beter het voor jouw vogel zal zijn.

Welke ingrediënten je in je hakmix moet opnemen, is helemaal aan jou. Doe onderzoek naar gezonde voeding voor jouw papegaaiensoort om erachter te komen wat gezond en voedzaam voor hen is. Vaak bestaat de hakmix uit veel rauwe (biologische) groene bladgroenten, wortelgroenten en pompoen. Daarnaast kan je een kleine hoeveelheid producten toevoegen die gekookt moeten worden. Denk hierbij aan bonen (altijd eerst weken), granen en bruine of wilde rijst, quinoa en andere gezonde ingrediënten zoals kiemen. Door droge ingrediënten toe te voegen, zoals tarwegraspoeder, gezonde (biologische) zaden zoals hennepzaad en lijnzaad, kokoschips, blijft de mix droger, wat resulteert in een beter bevroren product. In het Kookboek voor papegaaien staan ook checklijsten met verboden voedingsmiddelen en ingrediënten die je juist wel kan gebruiken.

Bereid de hakmix voor om in te vriezen

Kook eerst de ingrediënten die gekookt moeten worden. Gebruik vervolgens een keukenmachine om de groenten grof te hakken en voeg ze toe aan het gekookte, afgekoelde voedsel en de droge ingrediënten. Meng het goed, doe het in afsluitbare zakjes/bakjes en bewaar het in de vriezer. Verwerk de groenten niet te lang. Je wil dat ze de juiste maat hebben voor je vogel(s), maar je wil geen ‘brij’. Het pulseren van de keukenmachine is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je een mooie grove stukjes krijgt.

 

Tenslotte

Nu je begrijpt dat heerlijke knapperige verse groenten en sappig vers fruit de gezondste manier is om je vogel(s) aan te bieden, wil je hiermee natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Wat een teleurstelling als je vogel niet meteen staat te springen om die gezonde voeding te eten… En eigenlijk alleen maar de zaden en/of pellets wil eten die hij altijd gewend is.

Hierover schrijf ik binnenkort een ander artikel. Zodat je vogel langzaam kan wennen aan deze voedingswijze. Of lees het in het Kookboek voor Papegaaien hoe je dit eenvoudig kan introduceren.
Ik kan uit ervaring vertellen dat je vogel uiteindelijk ’s morgens staat te springen om te kijken wat voor lekkers en gevarieerde maaltijd je voor hem klaargemaakt hebt.
Zonder al te veel tijd hieraan te hoeven besteden want een portie basis hakmix haal je elke avond voor de volgende ochtend uit de vriezer en laat je ontdooien in de koelkast. Je voegt alleen nog wat lekkere Chop Toppings toe. Lekker elke dag gevarieerd en gezond!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*