Vitamines

Vitamine A
Vogels hebben nogal eens een te kort aan vitamine A.
Een tekort aan vitamine A  kan de slijmvliezen van keel, mond en luchtwegen aantasten. Ook de weerstand tegen infecties verminderd.

Waar zit een grote hoeveelheid vitamine A in? Eidooier en levertraan. Het verstrekken van groenvoer is zeker belangrijk omdat hier provitamine A in zit, waaruit het vogellichaam ook zelf vitamine A kan aanmaken.

In welke groenten komen deze provitamine A voornamelijk voor?
Wortelen, andijvie, veldsla, venkel, broccoli, doperwten, groene selderij, paksoi en spinazie leveren meer dan 120 microgram provitamine A per portie van 100 g.
Tal van groene tuinkruiden zijn kleine provitamine A-bommen, met name peterselie, tuinkers, waterkers, kervel, postelein en bieslook
.

Bij het koken van groenten gaat ongeveer 20 tot 50 percent van de vitaminen verloren. Daar staat tegenover dat de overige vitaminen of de antioxidantia juist beter opgenomen kunnen worden door de afbraak van de celstructuur van de groenten. Gekookte wortelen leveren bij voorbeeld méér provitamine A dan rauwe.